Kedvezményezett neve: Bravo Tools Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Bravo Tools Kft. – Hatékonyságnövelés a PKD forgácsoló szerszámok területén K+F+I tevékenység támogatása

A szerződött támogatás összege:
299,54 millió – Ft vissza nem térítendő támogatás
190,62 millió – Ft visszatérítendő hitel összege

A támogatás mértéke: 55 %
Tervezett kezdet: 2019.07.02
Tényleges kezdet: 2019.07.02
Tervezett befejezés: 2021.02.28
Tényleges befejezés: 2021.07.31
Projektazonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00503

A Projekt tartalmának bemutatása:

A Bravo Tools Kft. Magyarország egyik vezető egyedi forgácsoló szerszám gyártója és felújítója. Az autóipari alkatrész beszállítók részére nagyteljesítményű PKD forgácsoló szerszámokat gyárt lézer megmunkálással. A gyártott PKD szerszámok hatékonyság növelésében nagy potenciál van, mivel a gépipar csak a 2010 évektől használja. A Bravo Tools Kft kutatás fejlesztés tevékenységbe kezdett, és támogatást nyert az általa gyártott szerszámok kialakításának tökéletesítésére. Új megközelítésbe helyezte a PKD szerszámok geometriai kialakítását. Olyan új él geometriákat alakított ki, melyekkel csökkenthető a forgácsolás közbeni hő fejlődés, javítható a megmunkált alkatrész felületi minősége és méret pontossága, valamint tartósabban működik a szerszám ezáltal a szerszámköltség csökkenthető. 20 fő részvételével, 15 tonna anyagfelhasználásával 20 hónap időtartam alatt fejlesztettünk hét projektterületen PKD szerszámokat. A fejlesztett PKD szerszámok gyártmányterveit elkészültek.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Projektazonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00503

A Bravo Tools Kft támogatás kérelmet nyújtott be a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság és a MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közösen meghirdetett a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében”pályázati felhívásra, „Hatékonyságnövelés a PKD forgácsoló szerszámok területén” K+F+I tevékenység támogatása a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00503 projekt azonosító számmal.

Célunk a gépipari forgácsolásban alkalmazott PKD szerszámok vágó él geometria újszerű kialakítása, amivel jelentősen csökkenthető a felhasználók szerszámköltsége a hatékonyabban dolgozó szerszámok segítségével. Ezen új geometria létrehozását a nagyon kemény gyémánt vágó él felületén lézertechnológiával kialakított mélyedések, forgácstörők segítségével tökéletesítettük. A fejlesztés során a vágó él mellé lézerrel vájt gödröcskék pozíciójának, alakjának, méreteinek meghatározásához nagyon sok egyforma Pkd szerszámot gyártottunk le és a vágó él geometriai adatait csak kis mértékben változtattuk így eljutottunk a leg optimálisabb szerszám geometriai kialakításhoz. A hét projekt területen kifejlesztett optimális szerszám geometriával rendelkező PKD forgácsoló szerszám kialakításához 20 szakemberünk munkáját, 20 hónapon keresztül, 16 tonna alapanyag felhasználásával és 28 szerszámgép és technikai eszköz alkalmazásával értük el. A fejlesztési projekt lefolytatásához vásárolnunk kellett egy nagyteljesítményű cnc lapka fészek köszörű gépet olajszűrő berendezéssel, egy digitális mikroszkópot, a fejlesztői és szimuláció programok futtatásához 3 darab nagyteljesítményű laptopot, és a meglévő lézeres gyémánt tárcsa vágógépünket ki kellett cserélnünk nagyobb teljesítményű új berendezésre. A megvásárolt berendezések ellenértékeit, a felhasznált anyagok árait, és az alkalmazott munkaerő bérköltségeit 55%-os vissza nem térítendő pályázati forrás segítségével tudtuk fedezni. A fejlesztési projekt során létrejött 7 szerszámtípus gyártmány terve elkészült, értékesítésre vagy folyamatos gyártásra alkalmas.